Facebook

IPWG-Budapest

Az International Politics Working Group Budapest hivatlos blogja.

Friss topikok

Linkblog

Az EU és a fiatalok

2011.03.01. 09:09 IPWG-Budapest

 

 Minden fiatal számára fontos, hogy az egyetem elvégzése után el tudjon helyezkedni és hogy minél kedvezőbb körülmények között vállalhasson munkát. A fiatalok foglalkoztatása témában a spanyol-belga-magyar trió elnökség elsőként ültette át a gyarkorlatba azt a konzultációs eszközt, amit úgy hívnak, hogy  strukturált párbeszéd a fiatalokkal. Többek között erről hallhatott az bővebben, aki az Európai Ifjúsági Fórum és az AEGEE-Budapest, Az EU és a fiatalok címmel tartott előadásra látogatott el az ELTE-n.

 

 

Először is nézzük meg, hogy mi is az a strukturált párbeszéd. Röviden összefoglalva mindez a döntéshozók és a fiatalok közötti állandó párbeszédet jelenti, amely rendszeres konzultációs körökben valósul meg. Online kérdőívek, mini interjúk, valamint fókuszcsoport beszélgetések során pedig konkrét, kézzel formát ölt. Fontos, hogy a fiatalok véleménye, impulzusai és közös gondolatok eljussanak a döntéshozókhoz helyi és európai szinten is. Az uniós szinten a párbeszéd intézményi koordinátóra az Európai Bizottság. A konzultációs mechanizmus több szinten – helyi, regionális, nemzeti és európai uniós szinten – valósul meg a fiatalok és az EU között.

 

A strukturált párbeszéd legkiemelkedőbb célja az állandó struktúra és párbeszéd kialakítása a fiatalokkal, mivel a folyamatosan változó világban igenis szükség van olyan dologra, ami nem változik. Ezen kívül fontos hozadéka lehet ennek a helyi és európai szintű érdekérvényesítés és az együttműködés fejlesztése is. Előadásában erre is kitért Szabados Viktor, az Európai Ifjúsági Fórum magyar EU-elnökségi összekötője. Viktor több civil program vezetője, többek között az Elnökség Emberei és az Elnökség Tudósítói ifjúsági kezdeményezéseknek is.

 

2010 és 2018 között elnökségi triókra lebontva valósul meg a strukturált párbeszéd a fiatalokkal, minden 18 hónapban egy fő témát kiválasztva.

A spanyol-belga-magyar elnökségi trió a fiatalok foglalkoztatása terén kíván eredményeket elérni, míg a következő trió, amelyet Lengyelország, Dánia és Ciprus alkot, számára már a részvétel lesz a fő prioritás – árulta el az ELTE-n tartott előadásában Szabados Viktor. A 18 hónapja tartó, foglalkoztatásról szóló párbeszédet március 1-4 között Budapesten az EU Ifjúsági Konferencia  fogja zárni, amelyen az EU tagállamaiból érkező döntéshozók és ifjúsági szervezetek vesznek részt. Az EU Ifjúsági Konferenciát mindig a soros elnökséget betöltő államban tartják meg.

 

A Spanyolországban megrendezett konferencián a résztvevők kidolgozták a foglalkoztatás témakörben a főbb prioritásokat. Belgiumban 40 ajánlást határoztak meg, amiből a 2011. március 1-4. között, Budapesten megtartandó triózáró EU Ifjúsűgi Konferencián a legfontosabb 8-10 prioritást fogják kiválasztani. Ebben a folyamatban a döntéshozók is részt vesznek, az EU Ifjúsági Konferenciákon együtt dolgoznak a fiatalokkal. Minden elnökség alatt az illetékes Oktatási, Ifjúsági tanácsi formáció elfogad különböző következtetéseket, dokumentumokat a témában. A budapesti konferencia végső eredménye, ami a trió 18 hónapját zárja, valamilyen szinten részét fogja képezni a májusi tanácsi következtetéseknek.

 

Magyarország ugyan jelenleg nem rendelkezik Nemzeti Ifjúsági Tanáccsal, de ez a közeljövőben meg fog változni. A Mobilitás, az Ifjúsági Konzultációs Kör, valamint a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány sokat tesz a strukturált párbeszéd és fiatalok helyzetének javítása terén. Mindezt a folyamatot az Európai Ifjúsági Fórum is segíti, hiszen a Nemzeti Ifjúsági Tanács csak akkor lehet uniós szinten is legitim, ha a Fórum teljesjogú tagjává válik. Ezek a szervezetek az eddigi három konzultáció során több, mint 900 fiatal véleményét ismerhették meg és juttathatták el a felsőbb szintekhez. Az ifjúsági rendezvényeken Ferencsik Ildikó, az aktuális trió időszakára felkért delegált valamint az IKK tagjai képviselik a fiatalokat. Sóti Anettpéldául éppen Pekingben és Kínában egy egyhetes nyitó rendezvényen és tanulmányúton vesz részt. Anett az Elnökség Tudósítói csapatnak is tagja, így izgalmas beszámolója a tudósítói weboldalon is olvasható.

 

 

A strukturált párbeszédről szóló előadás után az AEGEE Budapestről is megtudhattunk néhány információt. Azoknak ajánlott a szervezetbe való belépés, akik szeretnek utazni, új kultúrákat megismerni és nyelveket gyakorolni, vagy aki szívesen részt venne egy külföldi nyári egyetemen. „Az AEGEE-Budapest kiemelten fontosnak tartja, hogy tagjai európai kapcsolatok építése során interkulturális tapasztalatokra tegyenek szert és otthonosan mozogjanak nemzetközi környezetben” – mondta el Komáromi Zsófia.

 

 

Ha felkeltette az AEGEE az érdeklődésedet, részt vehetsz a március 4-6 közötti bevonó táborukban.

Az előadás folytatódni fog több, más egyetemen is, annak érdekében, hogy minél több fiatal tudjon és éljen a strukturált párbeszéd adta lehetőségekkel. Valamint a párbeszéd triózáró rendezvényéről, a március eleji budapesti EU Ifjúsági Konferenciáról is tudósítani fog az Elnökség Tudósítói csapat.

Linkek:

Európai Ifjúsági Fórum: http://youthforum.org
AEGEE-Budapest: http://www.aegee-budapest.hu/

EU elnökség ifjúsági hírei, 2011 február:
http://tetaz.eu/Presidency_Youth_Flash.February_2011.pdf

Ifjúsági Konzultációs Kör: http://ikkor.eu/
Mobilitiás: http://www.mobilitas.hu/
 

A cikk eredeti helye a következő linken érhető el: http://elnoksegtudositoi.eu/rovatok/oktatas-ifjusag-kultura-es-sport/az-eu-es-a-fiatalok/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ipwg.blog.hu/api/trackback/id/tr482700465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása