Facebook

IPWG-Budapest

Az International Politics Working Group Budapest hivatlos blogja.

Friss topikok

Linkblog

Egyiptom jövője: radikális iszlám vagy katonai junta?

2011.03.01. 09:47 IPWG-Budapest

Hoszni Mubarak a január 25. óta tartó tüntetések hatására február 11-én bejelentette lemondását. Az elnök így nem tudott méltóságteljesen távozni (a hírek szerint családjával Szaúd-Arábiába menekült), helyét a választásokig a hadsereg vezérkara vette át, amely feloszlatta a parlamentet és szükségállapotot vezetett be.

Eközben a nagyvilág aggódva figyeli a fejleményeket, egyesek a hadsereg hatalmának átmentését sejtik az események hátterében, mások attól tartanak, hogy az őszi választások után (amennyiben kiírják) a radikális iszlám szervezetek veszik át a hatalmat, és ezzel felborul a Közel-Keleten a viszonylagos stabilitás.

 

A hadsereg szerepe az egyiptomi politikában

A Külügyi Intézet Egyiptomról tartott előadásaiban az előadók arra hívták fel a figyelmet, hogy Nasszerrel ellentétben Mubarak kevésbé volt karizmatikus személy – Egyiptomot harminc éven át valójában egy oligarchikus klikk irányította, amely a hadsereg és a titkosszolgálat magas rangú vezetőiből és az ország leggazdagabb embereiből állt. Az elsőszámú vezető természetesen Mubarak volt (a család vagyona egyes becslések szerint 40-70 milliárd dollárra rúg), azonban távozását fentiek fényében úgy is értékelhetjük, hogy a háttérben meghúzódó „hálózat” a népharagnak engedve beáldozta Mubarakot hatalmának átmentése érdekében.

Az egyiptomi hadsereg szerepét pozitívan ítélte meg a közvélemény, mert tartózkodott a megmozdulások vérbefojtásától, és sikeresen vetett véget a kormányellenes tüntetők és a mubarakista csoportok összecsapásainak, elkerülve ezzel a polgárháború kialakulását. Mubarak lemondásával az egyiptomi alkotmány értelmében az elnöki feladatokat a választásokig a katonai vezérkar látja el, megteremtve a békés átmenet lehetőségét.  Egyesek azonban azt rebesgetik, hogy a vezérkar nem kíván ősszel félreállni, és az elnök távozása után katonai diktatúrát vezet be. Egyelőre nem lehet tudni, hogy az új vezetőség folytatja-e a tárgyalásokat az ellenzéki szervezetekkel, amelyet még a Mubarak által alelnökké kinevezett Omar Szulejmán kezdett el.

 

A cikk második fele megtalálható szerzőnk hivatalos blogján a következő címen: http://nemzetkozihelyzet.morning.hu/2011/02/egyiptom-jovoje-radikalis-iszlam-vagy-katonai-junta/

A bejegyzés trackback címe:

https://ipwg.blog.hu/api/trackback/id/tr872700545

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tunézia és Egyiptom csak téged vár! (2011.02.24) 2011.03.03. 01:07:31

Nemrég jelent meg az a Pesti Est, amiben ez a remek álláshirdetés szerepel. Szegény Madár megesküdött, hogy inkább nem költözik többet, csak ne csábítsák ilyen helyekre. (Kattra bazinagy lesz)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása