Facebook

IPWG-Budapest

Az International Politics Working Group Budapest hivatlos blogja.

Friss topikok

Linkblog

IPWG Goes The Hague: Lybia

2012.04.06. 20:54 IPWG-Budapest

Frigy Árpád beszámolója az "IPWG Goes The Hague: Lybia" című rendezvényről (2012. márc. 22-24)

        Amióta létrejött a budapesti IPWG, állandó kérdés volt, egy, a témába vágó nemzetközi esemény megszervezése vagy azon való részvétel.  Amikor AEGEE-Utrecht kezdeményezése eljutott hozzánk, nagyon megörültünk, mert egy remek ötletnek tartottuk.

 

Az event arra az ötletre épült, hogy Hágában található a Nemzetközi Büntetőbíróság (és számos egyéb nemzetközi jogi intézmény) székhelye. Apropót ennek felkeresésére pedig a líbiai háborús helyzet adott. A szervezők egy olyan event-et készítettek, melynek során választ kaphatunk illetve adhatunk arra, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróságnak kellene az ügyet kivizsgálni, vagy egy, a délszláv háborút vizsgáló törvényszékhez hasonló szervezetet kell létrehozni.

A rendkívül érdekesnek hangzó téma még jobban felkeltette érdeklődésünket. Sajnos azonban nem lelkesedtek annyian, mint azt előre vártuk. A szervezők is 20 résztvevővel számoltak, ám csupán 4en voltunk akik végül tényleg részt is vettünk a rendezvényen. A szervezők viszont mindent megtettek, hogy emlékezetes maradjon az event. Kissé átalakították a programot, aminek következtében 1 napot voltunk Hágában, mely alatt rengeteg információt tudtunk meg az ott székelő Nemzetközi Törvényszékről (ez a köznyelvi rövidítése a Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök kivizsgálására létrehozott szervnek). Itt beülhettünk egy tárgyalásra, ami igencsak érdekes volt, ugyanis pár méterről láthattuk amint Radovan Karadžić próbálja bizonygatni igazát.

Nem maradtunk végig a tárgyaláson, ugyanis már várt ránk a Törvényszék egyik jogásza, aki egy rövid előadást tartott arról, hogy a jelen Törvényszéknek mi a jogi alapja, milyen jogot alkalmaz, és milyen módon teszi azt. Valamint szóba került Líbia és Szíria esete is, ahol megállapíthattuk, hogy a kérdés kényesebb, mint Jugoszlávia esetében volt.

Este immáron ismét Utrecht-ben egy vitaest folyamán arra a megállapításra jutottunk, hogy a Líbiai harcokban mindkét fél megsértette az emberi jogokat és háborús bűnöket követtek el. Ezeket egy nemzetközi szervezetnek kell kivizsgálnia, mert nem garantálható a líbiaiak pártatlansága. Ugyan kérdéses, hogy mennyire működnek majd együtt a Nemzetközi Büntetőbírósággal, de helyben hagytuk azt a BT határozatot mely hozzájuk utalja az ügyet. Apró kitételként megemlítettük, hogy ez esetben több arab származású vagy muszlim vallású bírót alkalmazhatnának, elkerülendő a nyugati befolyás vádját.

A közös nyilatkozat elkészítését a szervezők magukra vállalták, így mi teljesen rákoncentráltunk a következő eseményre, ami a rövidített program miatt az amszterdami NWM-en való részvétel lett. A szervezői csapat közreműködésének hála 4 workshop-on is részt vehettünk Amszterdamban ami igen hasznos volt az AEGEE európai szintjének megismeréséhez és ahhoz, hogy megértsük más antennák problémáit és kisebb arányú részvételüket az európai szintű munkacsoportokban.

Összességében fantasztikus pár napunk volt, amit nagyon köszönünk a szervezőknek. Végre megtört a jég és egy nemzetközi IPWG event is létrejött. Reméljük több ilyen lesz még.

- Frigy Árpád

A bejegyzés trackback címe:

https://ipwg.blog.hu/api/trackback/id/tr344368621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása