Facebook

IPWG-Budapest

Az International Politics Working Group Budapest hivatlos blogja.

Friss topikok

Linkblog

El lehet úgy adni egy politikust, mint egy sampont?

2013.05.05. 21:52 IPWG-Budapest

Április utolsó napján került megrendezésre AEGEE-Budapest egyik új projektjének, az ActiVote-nak az idei legnagyobb eseménye. Az előadás fő témája a politikai marketing volt, a meghívott előadó pedig dr. Szánthó Zsuzsanna, a téma szakértője.

A késő délutáni időpont és a másnapi ünnepnap ellenére jelentős számban jöttek el az érdeklődő fiatalok, akik először a projekt vezetőjétől, Fábián Bélától hallhattak néhány információt az ActiVote-ról.

Dr. Szánthó Zsuzsanna előadását azzal kezdte, hogy bemutatta, a pártok ugyanolyan piacon mozognak, mint a termékek. Az a céljuk, hogy minél több választót maguk mellé állítsanak. Ugyan nem kézzel fogható dolgokat árulnak, és nem tudnak a választók előre meggyőződni a minőségről, de így vannak ezzel az utazási irodák és a fodrász üzletek esetében is. Valamint megemlíthetjük, hogy a pártok is mozoghatnak a piaci palettán, mint ahogy tette ezt a Fidesz a 90-es évek közepén, amikor liberális pártból konzervatív polgári párt lett.

De nézzük is, hogy mi az, amit „árulnak” a pártok. Összefoglaló néven értékeket, melyeket több csoportba sorolhatunk.

  • Ideológiai értékek: például liberális vagy konzervatív.
  • Szociális értékek: a társadalom egy rétegéhez való tartozóság érzése.
  • Pragmatikus értékek: kézzel fogható érték, mint például egy rezsi- vagy adócsökkentés.
  • Feltételes értékek: az egymással való ijesztgetés („rossz lesz, ha rájuk szavaztok”).
  • Vélelmezett értékek: amikor a választó olyasmire számít, amit a párt vagy politikus ugyan nem mondott ki, de ő mégis hozzá köti.

Fontos, hogy a pártok hova pozícionálják magukat ezekben a kérdésekben. Ez lesz az alapja a későbbi kampányaiknak. Eszköztáruk pedig – mint a fentebbi listából leszűrhető – hatalmas. Az egyik legfontosabb pedig a médiával ápolt kapcsolatuk.

A média egyfajta negyedik hatalmi ággá nőtt e ki magát. Az elején még csak tudósított az eseményekről, de manapság már generálja is azokat. Elég csak a sajtótájékoztatókra gondolni. Ha nincsenek jelen a média képviselői, akkor meg sem tartják azt, hiszen nem éri el a célját, mely a tömegek informálása egy vagy több általuk fontosnak vélt ügyben. Ezzel pedig a média irányítani is tudja a figyelmet. Azt az eseményt emeli ki és hallgatja el, amelyiket akarja, vagy amelyik érdekében áll.

Ezt a pártok az események színháziasításával küszöbölik ki. Olyan eseményt vagy üzenetet adnak a médiának, amiről megéri tudósítania.

Haladva a mai tendenciákkal az üzenetek, amelyeket a médiumok továbbítanak egyre rövidebbek és egyszerűbbek. Elég egy-két mondat is, de mindenképpen szükséges egy ábra a szöveg mellé. Ezt hívják videoklip effektusnak.

Sok esetben láthatunk példákat arra, hogy egy egész pártot személyesít meg egyetlen politikusa. Az ő nyilatkozatait a párt hivatalos nyilatkozataiként ismerik el. Extrém esetekben ez odáig fajulhat, hogy a párt nem lesz képes létezni a nevezett politikusa nélkül. Erre volt jó példa Torgyán József és az FKGP.

Az ilyen vezető politikusok mindig is a konkurencia (belső vagy külső) céltáblájának számítottak. Egymás ellehetetlenítése vagy kigolyózása a „karakter-gyilkosság”, melyre a 2006-os őszödi-beszéd a legemlékezetesebb példa.
Egy másik fontos pont a politikai marketing területén, hogy képesek legyünk haladni a korral és az új eszközöket is bevetni. Ilyen lehet a vírus marketing, melynek előnye, hogy olcsó és gyors, viszont megállíthatatlan, valamint a flashmob, ami ha profin csinálják biztos híradós téma.

Kérdésre válaszolva dr. Szánthó Zsuzsanna elmondta, hogy a közvélemény-kutatások sok esetben torzítanak ám ez nem szándékos. Különböző modellekkel lehet ezeket kiszűrni de pontos képet nem lehet kapni, mivel a torzítás a megkérdezettek válaszadásából adódik.
A piackutató cégek nem kockáztatják meg, hogy hazugságon kapják őket. Nem manipulálják a beérkező eredményeket, és a kérdésfeltevéseik se ráutalóak.

Az előadás konklúziója pedig, hogy a politikus is egy termék, melyet elő kell állítani és el kell adni a fogyasztói társadalomnak.

Ezúton is szeretnénk megköszönni dr. Szánthó Zsuzsannának a remek előadást és Komáromi Zsófinak az esemény megszervezését!

A bejegyzés trackback címe:

https://ipwg.blog.hu/api/trackback/id/tr835282851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása