Facebook

IPWG-Budapest

Az International Politics Working Group Budapest hivatlos blogja.

Friss topikok

Linkblog

Sikerül-e megdönteni Kadhafi rezsimjét?

2011.03.20. 15:31 IPWG-Budapest

 Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) február 26. után ismét határozatot hozott  a líbiai  rezsim ellen csütörtökön, a polgári lakosság elleni akciók leállítását követelve. A New Yorkban megszavazott 1973. számú határozat értelmében az ENSZ-tagállamok minden eszközt bevethetnek a polgári lakosság védelme érdekében, a kormányerők agressziójával szemben.

 

A március 19-i „Odüsszeia Hajnal” nevű akció megindítása előtt Nicolas Sarkozy, David Cameron és Barack Obama sajtótájékoztatót tartottak. Különösen hosszú beszédet mondott a francia államfő, aki hangsúlyozta, hogy Kadhafi a többszöri figyelmeztetés ellenére sem hagyott fel az erőszakos katonai tevékenységével. Sarkozy tájékoztatójában kijelentette, tisztában vannak azzal, hogy kockázatos akcióra vállalkoznak, de egyedül a légitámadásokkal lehet betartatni az ENSZ-határozatot. A tájékoztató végén Sarkozy elmondta, „Franciaország készen áll történelemi szerepének betöltésére”, vagyis segítséget nyújtaz elnyomott nép demokratikus törekvéseiben. Brit és amerikai kollégái jóval visszafogottabban  (és tömörebben) nyilatkoztak: Cameron az akció jogosságáról és szükségességéről beszélt, míg Obama igyekezett aláhúzni, hogy az Egyesült Államok széleskörű koalíció tagjaként vesz részt az akcióban. Obama visszafogottsága érthető: napra pontosan 8 éve, 2003. március 19-én jelentette be elődje, George W. Bush az Irak elleni katonai támadást. Az Egyesült Államok ráadásul nagy erőkkel van jelen Afganisztánban és Irakban, egy Washington által vezetett beavatkozás valószínűleg csak felerősítené az arab világ amúgy is erős Amerika-ellenességét.

bts.sarkozy.cameron.obama.cnn
(Link a három vezető sajtótájékoztatójához)

A cikk további része megtekinthető eredeti helyén:

http://nemzetkozihelyzet.morning.hu/2011/03/sikerul-e-megdonteni-kadhafi-rezsimjet/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ipwg.blog.hu/api/trackback/id/tr242756017

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Líbia Irakizálódása 2011.03.20. 17:12:37

Akár Kadhafi Szaddamosítását is írhattam volna. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy párhuzamba állítják a tunéziai, és az egyiptomi eseményeket a líbiaival. Nem nehéz erre a következtetésre jutni, a mainstream média mindent megtesz, hogy ezt verje a feje...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása