Facebook

IPWG-Budapest

Az International Politics Working Group Budapest hivatlos blogja.

Friss topikok

Linkblog

IPWG at Diplomats' Club

2012.04.22. 23:54 IPWG-Budapest

Bodri Fanni beszámolója a Diplomats' Club-on való részvételről (2012. ápr. 18.)

A hét IPWG gyűlésén az Antall József Tudásközpont Diplomata Klubjának rendezvényén Jonathan Knott magyarországi brit nagykövetnek tehettük fel kérdéseinket a legváltozatosabb témakörökben. Felvezetésként a nagykövet úr röviden magyarul bemutatkozott, majd ajánlatát, hogy a beszélgetést angolul folytassuk, mosolygó beleegyezéssel nyugtázta a közönség.

Az első kérdés a magyar országimázsra irányult, s a válasz pozitív kicsengése megnyugtatta a hallgatóságot, hogy egyre divatosabb turistacélpontként és hagyományőrző népként élünk a britek szemében – persze azokéban, akik nem csupán újságok szalagcímeiből értesülnek az országról. A karrierválasztás személyes motivációi körében kiderült, hogy a nagyköveti lét megfelelő azok számára, akik hazafias érzéseket táplálnak, ennek a jegyében akarnak tevékenykedni, nem mellesleg pedig utazással szeretnék keresni a kenyerüket. Megtudhattuk, hogy mindez azonban komoly felkészüléssel jár, történelem és kultúra tanulmányozásával, intenzív nyelvtanulással, és a legautentikusabb tanulási fázis az a néhány hónap, amelyet a nagykövet úr egy magyar családdal együtt élve töltött Velencén (a magyar Velencére gondol, tette itt hozzá a biztonság kedvéért).

Komolyabb vizekre evezve aztán terítékre kerültek a változások, amelyeket a közelgő londoni olimpia hozhat a britek számára, London városának fejlődésére és a munkanélküliségi ráta alakulására. Ez a gondolat összekapcsolódik azzal, hogy a britek hol látják magukat a világ körforgásában, szerepüket kulturálisan és gazdaságilag a jövő formálásában. Ezt a kérdést is pozitív reakció követte, megtudtuk, hogy a britek optimizmusa és cselekvőképessége növekszik, bár nehéz dolog milliók nevében nyilatkozni, fűzte hozzá mosolyogva a nagykövet úr. Egy felvetés arra irányult, vajon London megőrzi-e gazdasági fölényét a délkelet-ázsiai gazdasági expanzió idején is – ’yes’, hangzott a rövid és lényegretörő válasz.

Az utolsó utáni kérdést követően pedig a Németh család készült borkostolóval és rövid bemutatóval szekszárdi borászatukról, amelyről a nagykövet úrnak sajnos távoznia kellett. A zajszint növekedésével párhuzamosan addig telt az idő, hogy az épület zárása előtt a még mindig lelkes közönségnek el kellett hagynia a termet, a szerencsésebbek David Cameron brit miniszterelnökről szóló nyereménykönyvvel a kezükben. 

A bejegyzés trackback címe:

https://ipwg.blog.hu/api/trackback/id/tr394467498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása